Llibres i conferències per a mestres

Els meus manuals per a professors de primària i secundària els ofereixen materials tan diversos com necessaris: un bon recull de poemes i idees per a treballar-los, propostes per a augmentar el gust per la lectura, i una bona explicació científica de la teoria de l’evolució.

— Poesia a l’escola. Com fer grans lectors i recitadors. Poemes engrescadors acompanyats de propostes de treball creatiu (A.M. Rosa Sensat, 2009, 2a edició revisada):

A més de la important teorització i mètodes, aquest manual per a professors de primària i secundària presenta cinquanta-sis fitxes basades en poemes de molts autors en què aquests es relacionen d’una manera interdisciplinària amb sentiments, coneixements, teatre, rondalla, música i art. La poesia recomano treballar-la moltíssim i durant tot el curs, i al llibre proposo moltes maneres de fer-ho; i no només de manera sistematitzada programant activitats de les que proposo o similars, sinó tenint al cap i al paper un recull de refranys, endevinalles i poemes de tota mena  que el professor es pugui treure de la màniga quan la situació sigui propícia; encara que sigui davant una pluja inesperada o davant una no tan inesperada baralla que sorgeixi a l’aula. Els alumnes es quedaran enganxats a la poesia, i després a la biblioteca agafaran llibres de poemes d’aquests que han descobert com a tresors perquè el mestre els ha fet emocionar-se descobrint-los i recitant-los amb l’entonació més sincera possible i més connectada amb sentiments reals de l’autor, però també amb els del mateix recitador. Si connectem els continguts amb els sentiments, crearem lectors i bones persones.

Com a annex, aquest ric manual de poesia conté la fàcil i divertida obra de teatre per a vint-i-cinc actors “Com més serem, més riurem”, que es pot fer com a teatre només llegit o, encara millor, representat. I també tres contes que aclareixen l’origen de tres festes populars: “La castanya i l’amic del bosc”, “El sol i el tió”, i “El Carnestoltes al País de Tothom Igual”.

— La teoria de l’evolució, avui (Museu de Ciències Naturals de Barcelona i Institut d’Educació de Barcelona, 2010): Amb aquest llibre, els editors, els científics i jo hem pretès explicar de manera entenedora, als professors de primària i secundària, els diferents aspectes que, a la llum de la ciència actual, configuren la teoria de l’evolució. Així doncs, a més dels mecanismes bàsics de la selecció de les espècies, hi presentem els nous principis que amb el temps s’han incorporat a la teoria o l’han modificada o matisada, i corregim molts dels errors, tòpics i malentesos que des del començament l’han acompanyada. Per a elaborar-lo, m’he basat fonamentalment en la publicació digital La teoria de l’evolució, 150 anys després, que es compon de trenta-nou articles redactats al llarg de l’any 2009 per reconeguts científics i que és consultable en línia al blog del museu de ciències naturals.

Text de la conferència “Treballem la poesia. Una proposta didàctica: «Jugar amb la poesia: rebre i donar llum i dolçor»” (curs 2008-2009) (embrió del posterior i molt més complet llibre Poesia a l’escola). Es pot consultar en línia.

— Dossiers didàctics del seminari “El gust per la lectura” sobre Gianni Rodari (curs 2009-2010): els dossiers de l’alumne Els viatges d’en Joan Esquenadret (CI), El pastís caigut del cel (CM) i Gelsomino al país dels mentiders (CS), i la corresponent guia per al professor.

— Text de la conferència “Pensar i riure fent teatre” (curs 2010-2011) disponible en línia a xtec.cat.